Aziatisch uiterlijk? Dan geen melkpoeder

9 juli 2013

AMSTERDAM - Klanten met een Aziatisch uiterlijk krijgen bij sommige winkels in Nederland geen of minder babymelkpoeder mee dan andere klanten.

Er zijn bij anti-discriminatiebureaus 6 klachten binnengekomen, waarvan 4 over een Etos-winkel, 1 over een Kruidvat en 1 over een Plus-supermarkt. Dat meldt NRC.

Bij 1 Plus-supermarkt in een Zuid-Hollands dorpje mogen Chinees ogende klanten maar 1 pak babymelkpoeder per persoon kopen, terwijl bij andere (vaste) klanten 2 pakken het maximum is.

Intern memo

In een intern memo van de betreffende supermarkt (die NRC in zijn bezit heeft) staat letterlijk:  ‘Om te voorkomen dat de klanten steeds misgrijpen bij de babyvoeding verkopen we per klant maar één pak wanneer het onbekende klanten zijn (lees: chinezen : -) ). Bij de vaste klanten uit het dorp verkopen we twee pakken per klant.’

Er is al maanden een tekort aan babymelkpoeder van de Nutrilon (van Nutricia, onderdeel van Danone) en Friso (van FrieslandCampina). De pakken worden in diverse Europese landen, waaronder Nederland, opgekocht voor export naar China. Dit omdat Chinese ouders, na het melamine-schandaal in 2008, het Chinese melkpoeder niet meer vertrouwen.

'Jullie Aziatische mensen'

Een vrouw van Chinese afkomst kreeg in Nederland bij een Kruidvat te horen: ‘we verkopen niet aan jullie”. Toen zij vroeg wie jullie waren, kreeg ze te horen: “ja, jullie Aziatische mensen.”

Een andere vrouw wilde bij de Etos 1 pak Nutrilon kopen, terwijl bij de schappen stond dat maximaal 2 pakken waren toegestaan. Zij kreeg te horen dat het pak niet meegegeven mocht worden. "Het mag gewoon niet", werd gezegd.

Woordvoerders van Ahold, waar Etos onder valt, en Kruidvat reageren verbaasd, meldt NRC. De klachten zijn niet bekend. Beiden benadrukken dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen klanten. Ook Plus laat weten dat het beleid is om elke klant gelijk te behandelen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?