'Baby zelf laten eten voorkomt overgewicht'

8 februari 2012

NOTTINGHAM - Baby's en peuters die zelfstandig met hun handen eten, hebben op latere leeftijd minder kans op overgewicht dan kinderen die puree of pap met een lepel krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nottingham, gepubliceerd in het British Medical Journal, meldt Gezondheidsnet.

Voor het onderzoek, gehouden tussen juni 2006 en januari 2009, kregen ouders een vragenlijst, waarmee de eetgewoonten van 155 kinderen tussen de 20 maanden en 6,5 jaar in kaart is gebracht.

Van deze groep kinderen aten 92 kinderen zelf met hun handen kleine stukjes vaste voeding. De andere 63 kregen hun voeding gepureerd met een lepel.

Voorkeur voor suiker
De onderzoekers concludeerden dat baby's die met de handen aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De kinderen die altijd gepureerde voeding kregen, ontwikkelden een voorkeur voor suiker en gezoete producten, zelfs als zij ook vaak koolhydraten, eiwitten, groenten en fruit kregen.

Volgens de wetenschappers hangt het verschil samen met de textuur van de voeding. Met voeding in vaste vorm krijgen kinderen meer aandacht voor de textuur. Bovendien zijn pasta en brood makkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen.

Obees
Van de groep die met een lepel te eten kreeg, bleken bovendien 8 kinderen obees. Onder de kinderen die met de vingers aten, was er slechts 1 obees. Volgens de onderzoekers kan dat verschil niet verklaard worden door geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaal-economische factoren.

Aan de andere kant lijken deze aantallen zo laag dat daar niet echt conclusies aan verbonden kunnen worden.

Ondergewicht
Bovendien hadden in de groep kinderen die zelf aten, 3 kinderen ondergewicht, tegenover 0 in de categorie die eten via de lepel kregen.

Toch stellen de onderzoekers: "Onze studie suggereert dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding." Ze verwachten dat deze resultaten kunnen helpen in de strijd tegen overgewicht.

Bekijk het hele onderzoek

Lees ook:
'Obesitas is veelkoppig monster' (30 januari 2012)'

Vetcampagne op consultatiebureau (4 januari 2012)

'Gekookt levert meer energie dan rauw' (10 november 2011)

Obesitas vooral door emo-eten (19 oktober 2011)

 

 

Altijd op de hoogte blijven?