Verpakkingsloze super sluit de deuren

17 februari 2016

De verpakkingsloze supermarkt Bag&Buy in Utrecht is op Valentijnsdag voorlopig voor het laatst open gegaan. Gehoopt wordt op een snelle doorstart. Initiatiefnemer Wim van Dijk gaat met de schuldeisers om de tafel en zal zich terugtrekken uit de winkel.

Dat meldt DUIC (de Utrechtse Internet Courant). Reden voor de sluiting is dat er geen geld meer is voor de inkoop van de producten.

Zelf scheppen en wegen

Bij Bag&Buy werden vrijwel geen verpakkingen gebruikt. Klanten konden er veelal biologische producten zelf scheppen en wegen en in eigen verpakkingen meenemen.

Bag&Buy is pas net vijf maanden open. Het initiatief werd werkelijkheid in Utrecht na een succesvolle crowdfunding. Toen werd ruim 92.000 euro bijeengebracht terwijl 75.000 euro nodig was.

Opleving te laat

Toch bleek al snel dat de verwachte omzet achterbleef. Winkelmanager Rens van den Bunck is in november aangetrokken om het tij te keren. Er werden vrijwilligers aangesteld, de prijzen werden flink omlaag gebracht en de focus kwam meer op het biologische assortiment te liggen. De omzet steeg hierdoor, maar de opleving was toch te laat.

Snelle doorstart?

Extern adviseur Peter Michel Heilmann hoopt en rekent op een snelle doorstart. Er zijn gesprekken met diverse partijen, meldt hij. Ook kunnen een of meerdere eigenaren het concept overnemen. Wellicht wordt het dan meer een ontmoetingsplek met workshops en een kweekvijver voor duurzaam en sociaal ondernemen.

Van den Bunck rekent eveneens op een snelle doorstart. Hij vindt wel dat de producten in de winkel na een doorstart voor 90 procent verpakkingsvrij moeten blijven.

Op Facebook kunnen klanten hun e-mailadres achterlaten om op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?