Beeld: Azijnvaten, Wikimedia

'Balsamico' is geen beschermde term, oordeelde het Europese Hof vandaag. Dat is een tegenvaller voor de Italiaanse azijnmakers die zich sinds 2009 kunnen laten voorstaan op Europese herkomstbescherming voor hun Aceto Balsamico di Modena.

De zaak was door de azijnmakers van Modena aangespannen tegen een Duits bedrijf dat al jaren azijnproducten verkoopt onder de naam 'Deutscher Balsamico', schrijft Zeit. Dat mag het bedrijf dus ook blijven doen, volgens het Europees Hof van Justitie.

De Beschermde Geografische Aanduiding is bedoeld om regionale specialiteiten in Europa te beschermen tegen toe-eigening en namaak. Smaak, reputatie en receptuur moeten dus een directe relatie hebben tot de regio waar het product gemaakt wordt. Balsamico kan ook ergens anders vandaan komen dan uit Modena, vindt de rechter.

De naam 'Aceto Balsamico di Modena' blijft wel beschermd. Maar het exclusieve gebruik van de afzonderlijke woorden in de naam kunnen de Modenezen niet claimen. "Het woord 'aceto' is een algemene term en het woord 'balsamico' is een adjectief dat algemeen gebruikt wordt voor azijn met een zoetzure smaak", aldus het Hof.

Bron: Foodlog, 4/12/2019

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?