De barcode is 44 jaar

26 juni 2018

44 jaar geleden, op 26 juni 1974, werd om 8.01 uur bij een Amerikaanse Marsh supermarkt in Troy, Ohio het eerste product met een barcode gescand bij de kassa. Vóór deze introductie ging alles handmatig. Het prijzen, invoer bij de kassa en ook de voorraden werden handmatig geteld. Dit was tijdrovend en de kans op fouten was groot. Zeker omdat er in de supermarkt steeds meer producten bijkwamen. Inmiddels is de code onmisbaar in veel sectoren.

Niet alleen scant de caissière in de supermarkt de barcode voor de prijs. Ook wordt de code gebruikt voor voorraadbeheer. Er kan extra informatie aan worden gekoppeld, waardoor de consument met een voedingsapp kan zien welke ingrediënten er in het product zitten. De gezondheidszorg maakt gebruik van de barcode om de patiëntveiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld bij het uitdelen van de medicatie in het ziekenhuis. En ook online verkoopplatformen zoals bol.com, Amazon en Alibaba gebruiken de codes om producten te identificeren.

Introductie barcode in Nederland

Albert Heijn haalde de barcode naar Nederland. In een supermarkt in Heemskerk werd in 1976 de eerste Nederlandse streepjes op een product, een pak Douwe Egberts Koffie, gescand. Meneer Albert Heijn destijds: “Ik heb met voldoening staan kijken naar de eerste scan en dacht: Allemachtig, het werkt echt!”.

Consumenten moesten in het begin erg wennen. Ze misten het prijsje op het product. Ook fabrikanten van levensmiddelen waren er in het begin minder blij mee. Die werden min of meer gedwongen de barcode te gebruiken en zagen de streepjescode als een soort vervuiling op hun mooie etiket.

GS1

Fabrikanten en retailers waren het er na verloop van tijd over eens dat je de invoering van de barcode samen moest doen. Gezamenlijk richten zij in Europa de standaardisatieorganisatie EAN (European Article Number) op. In Amerika bestond er al een dergelijke standaardisatieorganisatie. En omdat handel zich niet beperkt tot Europa werden de standaardisatie-organisaties samengebracht in de wereldwijde organisatie GS1.

Een paar barcodefeitjes op een rij

  • De barcode is goedkoop, identificeert feilloos producten en is nog altijd efficiënt voor het logistieke proces.
  • De caissières van nu werken 600 procent sneller dan hun collega’s uit het ‘pre-barcodetijdperk’.
  • Dagelijks gaan in Nederland ruim 100 miljoen artikelen met een barcode langs de kassascanner. En naar schatting zijn er op dit moment meer dan een miljard verschillende producten met een barcode in omloop.
  • GS1-codes zijn de nummers onder de streepjes en hebben altijd een vaste structuur. Om GS1-artikelcodes snel en automatisch te kunnen lezen met een (hand)scanner, worden ze weergegeven in de vorm van streepjes. Dat noemen we het symbool en kan de streepjescode zijn maar ook een QR-code.

Altijd op de hoogte blijven?