Bij het online verkopen van producten in webwinkels wordt steeds vaker een barcode gebruikt. Nieuwe online aanbieders leveren dan ook de belangrijkste groei in het aantal GS1 deelnemers. Dat staat in het GS1 Nederland Jaarplan 2017+.
Vanwege de hoge implementatiegraad staan de identificatiestandaarden in de belangstelling van bedrijven als Google, eBay maar ook van Bol.com en Amazon, stelt GS1 Nederland.
Fouten in codes
Toch gaat het bij het gebruik van GS1 barcodes (EAN codes) door online bedrijven nog wel eens fout, stelt de organisatie. Zo gebruiken sommige online aanbieders meerdere GS1 codes voor hetzelfde product.
Anderzijds wordt een GS1 code soms ook gebruikt voor verschillende producten. Dat maakt dat er volgens GS1 meerdere digitale 'waarheden' over één product bestaan.
Waterdichte identificatie
De invloed van data op bedrijfsprocessen wordt groter. Volgens GS1 zou het GS1 codesysteem daarbij hét waterdichte identificatiesysteem van goederen in zowel de fysieke als virtuele (online) wereld moeten zijn.
"GS1 Data Source zou het industrie-breed gedragen knooppunt moeten zijn voor het uitwisselen van productdata, digital assets en keteninformatie.” Op deze manier krijgen industrie, handel en consumenten de juiste informatie.
Europese afstemming
Standaarden worden steeds meer internationaal ingezet. Lokale ‘afwijkingen’ worden steeds kritischer beoordeeld omdat dit (onnodige) kosten met zich meebrengt voor Nederlandse bedrijven. “Daarom zijn we meer en meer actief om de Europese afstemming op het gebied van standaardisatie te bevorderen en vergroten.”
GS1 zet in op innovatie "door de belangrijkste vernieuwingen op het gebied van duurzaamheid, traceerbaarheid en omnichannel te ondersteunen met relevante standaarden en kleinschalige implementaties".
Lees ook:
- Nederlander koopt levensmiddelen veel vaker online (25 november 2016)
- ‘Productinformatie op etiket wordt beter' (17 februari 2016)