Bedrijven gezocht voor herformulering producten

10 juni 2015

TNO en Wageningen UR Food & Biobased Research (FBR) zoeken foodbedrijven die hun producten gezonder willen maken. Door mee te doen als partner in het project profiteren ze van gezamenlijk onderzoek van TNO en FBR, dat gefinancierd wordt door de overheid.

In het consortiumproject wordt gewerkt aan het herformuleren van bestaande producten én het ontwikkelen van innovatieve alternatieven.

Bij bestaande producten gaat het om de verbetering van de samenstelling van voedingsmiddelen, door vet-, zout-, eiwit- en/of suikergehaltes te verminderen. Dit zonder dat consumenten een verlies aan kwaliteit of smaak ervaren.

Ook etikettering en verpakking

Om het voedingspatroon te verbeteren, is het van belang dat foodfabrikanten hun producten intrinsiek en extrinsiek aanpassen.

Intrinsiek gebeurt dit door de samenstelling gezonder te maken, en extrinsiek, door duidelijkere productinformatie (etikettering, gezondheidsinformatie, soort verpakking) die consumenten stimuleert om gezondere keuzes te maken. Dit project richt zich op beide factoren en hun interactie.

Bijkomende uitdaging is om het geherformuleerde, verbeterde product goed te communiceren naar de consument. Het blijkt namelijk dat veel consumenten denken dat minder zout of suiker in een product een negatief effect heeft op de productkwaliteit.

Effecten meten en delen

In dit project worden deze mogelijke effecten direct gemeten voor de geherformuleerde producten. De resultaten voor verschillende productgroepen worden gedeeld met alle partners in het project, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen bij hun eigen productontwikkeling en marketing, gericht op specifieke doelgroepen zoals tieners of ouderen.

Geïnteresseerde partijen kunnen deelnemen aan het onderzoeksprogramma, dat voor de zomer van 2015 van start gaat en een verwachte looptijd heeft van twee jaar.

Meer info: joost.blankestijn@tno.nl

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Vetzuursamenstelling

(premium)

Altijd op de hoogte blijven?