Belg eet gezonder en exotischer

16 februari 2007

BRUSSEL - Belgen zijn vergeleken met 5 jaar geleden aanmerkelijk gezonder en exotischer gaan eten. Ze eten bovendien minder vlees en diepvriesproducten.

Dat blijkt uit onderzoek onder 4.500 Belgen dat Delhaize samen met Roularta heeft uitgevoerd en heeft gepubliceerd in Delhaize-magazine De Leeuw, meldt het Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw (Vilt

Onze zuiderburen kiezen duidelijk meer voor gezond. 58 procent gebruikt meer olijfolie ter vervanging van boter, 44 procent eet meer vis en 43 procent meer vers fruit. Ook kiezen ze meer voor de buitenlandse keuken. Vooral Italiaans en Chinees scoren goed.

Belgen eten aanmerkelijk minder boter (-40,3 procent), vlees (-38,2 procent), gekookte aardappelen (-26,5 procent) en diepvriesproducten (-17,3 procent).

Walen zijn wat traditioneler in hun eetgewoonten dan Vlamingen. Zo eten zij minder vaak gerechten uit de buitenlandse keuken. Wel eten Walen relatief vaker bioproducten, terwijl Vlamingen weer vaker vegetarisch op tafel zetten. Zo’n 80 procent van de vegetarische producten wordt in het noorden van België verkocht.

Verder wordt 30 procent minder kant-en-klaarmaaltijden gegeten, al gaat dit vooral om diepvriesmaaltijden en maaltijden uit blik. Er is een grote toename merkbaar in verse kant-en-klaarmaaltijden.

Lees ook:
Nederlander eet niet goed (15 januari 2007)

Gezond blijft trend in zuivel (22 november 2006)

Nederlander geeft meer uit aan fruit (28 augustus 2006)

Altijd op de hoogte blijven?