Belgen ziek door besmet vlees wild zwijn

10 december 2014

Veertien mensen uit België liggen in het ziekenhuis nadat ze begin november in een restaurant besmet vlees van een wild zwijn aten. Ze zijn vermoedelijk besmet met Trichinella. Dit bericht Vlees+.

Trichinella is een parasitair wormpje dat de laatste jaren sporadisch voorkomt. In het ergste geval kan het dodelijk zijn.

Omdat er rekening mee wordt gehouden dat meer mensen besmet zijn geraakt, doet het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid de oproep aan mensen die de afgelopen maand vlees van wild zwijn hebben gegeten en die zich ziek voelen, contact met hun huisarts op te nemen.

Afkomstig uit Spanje

Het besmette vlees kwam vermoedelijk uit Spanje. Via het Rasff-systeem werd Spanje op de hoogte gebracht. Spanje heeft op zijn beurt België ingelicht dat er door dezelfde Spaanse leverancier aan nog 5 andere Belgische bedrijven everzwijnvlees geleverd is. Volgens het FAVV (het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) zijn hiervoor al de nodige acties ondernomen.

Organen aantasten

Trichinella overleeft voornamelijk in wild, varkens- en paardenvlees. De larven ontwikkelen zich in de darmen tot volwassen wormen, die meerdere organen kunnen aantasten. De ernst van de aandoening hangt af van het aantal geconsumeerde larven. Van de patiënten in België is er één zeer ernstig ziek, maar niemand verkeert in ­levensgevaar.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?