België overweegt invoering frisdranktax

6 mei 2013

BRUSSEL - De Belgische minister van Volksgezondheid Onkelinx onderzoekt de invoering van een frisdranktax. Een heffing op suikerhoudende drank in Frankrijk dient als voorbeeld.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Franse consumenten betalen sinds 2012 tussen de 2 cent extra voor een blikje en 20 cent extra voor een fles van anderhalve liter.

Volgens Onkelinx is er in Frankrijk na de invoering van deze heffing minder frisdrank gedronken, vergeleken met water en bier.

Ook voor light

De frisdranktax in België zou ook voor light-producten moeten gaan gelden. Onkelinx wijst naar een volgens haar verontrustende studie waaruit zou blijken dat zoetstoffen als aspartaam mogelijk het risico op diabetes verhogen.

De eerste reacties op het voorstel zijn niet positief. Oppositiepartij N-VA stelt dat de enige die gezonder wordt van deze maatregel, de Belgische staat is.

Eerdere initiatieven

Heffingen op suiker-, vet-, en zoutrijke producten zijn ook elders in de wereld al uitgeprobeerd. Zo wilde burgemeester Bloomberg van New York frisdrank in grote bekers zelfs helemaal verbieden, maar een rechtbank schoot dat plan af.

In Denemarken werd een vettax op producten met veel verzadigd vet na een jaar weer afgeschaft: de Denen hadden hun eetgewoonten niet aangepast en gingen bij Duitsland de grens over voor hun inkopen.

In Groot-Brittannië werd een btw-verhoging op snacks 'on the go' uiteindelijk toch niet doorgevoerd na veel oppositie.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?