Belgisch melkpoeder besmet kinderen Rusland

24 januari 2012

BRUSSEL - In Noord-Rusland is Belgisch melkpoeder uit de handel gehaald, nadat daar 16 zuigelingen met salmonella Oranienburg besmet zijn geraakt.

De kinderen van 2 tot 7 maanden in de Russische stad Oesolje Sibirskoje in het Noord-Russische Irkoetsk zijn vermoedelijk besmet geraakt door het consumeren van melkpoeder voor babyvoeding van het merk Damil 1 Lux. Deze zijn verhandeld door het Belgische Fasska uit Louvain-la-Neuve.

Er zijn in totaal 1788 pakken van dit melkpoeder uit de handel gehaald.

Tijdens verpakken
Fasska had de producent opdracht gegeven om het melkpoeder te verpakken voor export naar Rusland, stelt het Belgische Voedselagentschap FAVV.

De vermoedelijke besmetting zou plaatsgevonden hebben tijdens die verpakking door de producent. Dat meldt Vilt.

Strafdossier
De autoriteiten in Irkoetsk hebben laboratoriumproeven gelast van andere Fasska-producten die gedistribueerd zijn in de regio. Ook zou er een strafdossier tegen het bedrijf geopend zijn.

Er zou in totaal één batch van 19 ton besmet zijn geraakt. 16 Ton daarvan werd uitgevoerd naar Rusland, de overige 3 ton is vermengd met andere batches en verzonden naar ‘een aantal derde landen’, waaronder Burundi, Congo en Haïti.

RASFF-systeem

Al deze landen zouden al op de hoogte zijn gebracht via het RASFF-systeem “Niets van de batch werd bovendien verspreid binnen Europa, en dus ook niet binnen België”, stelt het FAVV.

Intussen zijn volgens het Voedselagentschap maatregelen genomen om soortgelijke incidenten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Alle betrokken kinderen zijn onmiddellijk behandeld, waardoor geen ernstige complicaties optraden.
 
Bekijk het RASFF-alert
(Notification detail - 2012.0094)

Lees ook:
Nestlé haalt babyvoeding met cadmium terug (7 december 2011)

RASFF: record aantal meldingen in 2010 (26 oktober 2011)

Weer melamine-melkpoeder in China (28 april 2011)

Zie ook:
Dossier recalls

Altijd op de hoogte blijven?