Belgische Fevia: titanium-nano zit niet in voeding

23 november 2016

De verwarring rond nanodeeltjes titaniumdioxide in voeding is onterecht. Dat stelt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Voedselproducenten gebruiken alleen de niet-nano variant van titaniumoxide als witte kleurstof in voedingsmiddelen.

Dat meldt Fevia. Volgens de federatie heeft toxicoloog Alfred Bernhard in België verwarring gezaaid over het gebruik van titaniumdioxide in de vorm van zeer kleine nanodeeltjes.

Fevia benadrukt dat de voedingsindustrie alleen de niet-nano variant gebruikt. Hiervan heeft EFSA recentelijk nog de veiligheid bevestigd.

Titaniumdioxide komt in de natuur voor als een mineraal element. Het wordt in de voedingsindustrie gebruikt als kleurstof (titaanwit, E171) , als witmaker in bijvoorbeeld snoep en kauwgum.

In Nederland heeft het RIVM onlangs gemeld dat gezondheidsrisico’s door blootstelling aan titaniumdioxide nanodeeltjes via onder meer voeding niet helemaal kunnen worden uitgesloten.

Het instituut beveelt dan ook nader onderzoek aan, om beter in kaart te krijgen wat de effecten zijn na langdurige blootstelling.

Lees ook:

‘Titanium-nanodeeltjes in voeding: nader onderzoek nodig' (3 oktober 2016)

Altijd op de hoogte blijven?