BRUSSEL - Het Belgische Food Pilot stelt het eigen testcentrum nu ook ter beschikking aan geïnteresseerde klanten, om smaak en geur van voedingsmiddelen te analyseren en te beoordelen.
Food Pilot is het testcentrum van Ilvo en Flanders’ Food. Door een recente samenwerking van Food Pilot met Sensnet is de expertise in smaak en geur gebundeld. Daarmee komt een gespecialiseerd smaak- en geurlaboratorium beschikbaar. Dat meldt Food Valley.
Smaakpanel
Food Pilot beschikt over een getraind smaakpanel dat de 5 basissmaken herkent en via beschrijvende testen verschillende voedingsproducten beoordeelt.
Het smaaklab is nu ingericht volgens Europese normen. Zo is de keuken gescheiden van de panelleden en zijn ook de panelleden onderling gescheiden. Ook is de verlichting aangepast om kleurverschillen in producten te maskeren.
Gaschromatografie
Via het GC-MS-toestel (gaschromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie) kunnen vluchtige aromacomponenten worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Op basis van de verkregen aromaprofielen wordt advies gegeven over productsamenstelling en –verwerking.
Zo weet het toestel diverse aroma’s te isoleren. De massaspectrometer zorgt voor identificatie van de individuele aromacomponenten. Ook heeft het toestel een olfactometrisch tool om individuele componenten met de neus waar te nemen. Zo wordt de geur van een staal vertaald naar een aromaprofiel.
5 miljoen euro
Flanders’s Food heeft kortgeleden een budget van 5 miljoen euro ter beschikking gekregen om projecten voor de komende 2 jaar mogelijk te maken.
Het gaat om Flanders’ Food 3.0 die ‘een competitieve, innovatieve en duurzame agrofoodindustrie’ in Vlaanderen ondersteunt en faciliteert.
Minder verspilling
Een nieuwe focus ligt daarbij op projecten om voedselverspilling te verminderen (bijvoorbeeld door een langere houdbaarheid van producten) en op voeding voor doelgroepen, zoals senioren.
Zo’n 294 bedrijven en 30 kennisinstellingen zijn lid van Flanders’ Food. Het gaat onder meer om producenten van vlees(waren), deeg- en zoetwaren, zuivel, dranken, sauzen/soepen en kant-en-klaarmaaltijden.
Lees ook:
- Vlaamse foodindustrie moet techniek moderniseren (18 april 2013)
- Nieuwe onderzoeksprojecten Vlaamse bedrijven (24 juli 2012)
- Belgische Food Pilot opent deuren (17 oktober 2011)