Belgische frisdranktax van de baan

18 september 2013

BRUSSEL – Er komt in België definitief geen frisdranktax op dranken met een hoog suikergehalte. Dat wordt bevestigd door beleidsmedewerkers van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) betreurt de beslissing.

Eerder dit jaar liet minister Onkelinx onderzoeken of een belasting op frisdrank haalbaar was en een gunstig effect op de gezondheid zou hebben. "Intussen werd besloten de tax niet in te voeren", is te horen in het kabinet van Onkelinx (een groep medewerkers die het beleid van de minister voorbereidt), meldt Vilt.

"In Denemarken werd het initiatief weer teruggeschroefd en in Frankrijk is er geen bewijs van de effectiviteit. We kiezen er nu voor om eerder preventief te werken en goede afspraken te maken met de sector."

'Onvoldoende onderzocht'

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) is het niet eens met die beslissing. Het Instituut denkt dat er onvoldoende onderzoek is uitgevoerd naar de voor- en nadelen van een dergelijke tax/taks.

"In hoeverre zijn experts uit de academische wereld, zoals voedingsdeskundigen, gezondheidseconomen en ethici, bij deze beslissing betrokken?"

"Als blijkt dat de voedingsindustrie de enige overlegpartner was, dan is dit onvoldoende om een beslissing op te baseren", stelt het instituut.

Overleg met de sector is goed, stelt het VIGeZ, 'maar een frisdrank met minder suiker blijft een voedingsproduct dat we niet nodig hebben'. "Het verlagen van het suikergehalte in producten is positief, maar draagt niet noodzakelijk bij tot een gezonder voedingspatroon."

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?