Belgische rechter: Alpro is geen yoghurt

25 maart 2015

Alpro mag in België de term ‘yoghurt’ niet meer gebruiken voor haar plantaardige producten. Dat heeft het Hof van Beroep van Brussel bepaald.

Daarmee wint de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) de zaak die zij had aangespannen tegen Alpro, meldt Vilt.

In eerste aanleg had de rechtbank nog geoordeeld dat 'plantaardige variatie op yoghurt' voor de consument duidelijk genoeg maakte dat er een verschil is tussen 'gewone' yoghurt en de alternatieven die Alpro produceert op basis van soja, amandelmelk of kokos.

Het Hof van Beroep is het daar nu niet mee eens. Die staat alleen de omschrijving 'plantaardig alternatief voor zuivel' toe.

BCZ blij met uitspraak

De BCZ is blij met de uitspraak, die maakt dat de term yoghurt alleen maar gebruikt mag worden voor zuivelproducten.

“De consument heeft recht op correcte, niet misleidende informatie”, reageert Renaat Debergh van BCZ. “Wij hebben niets tegen producten op basis van soja, wij vragen alleen om correct te communiceren over de aard van de producten en om de consument niet te misleiden.”

Volgens de organisatie is de omschrijving van Alpro in strijd met de Belgische en Europese wetgeving, die de consument beschermt en die de regels omtrent het gebruik van zuivelbenamingen vastlegt.

Alpro betreurt oordeel

Alpro betreurt het oordeel van het Hof van Beroep dat Alpro 'in sommige communicaties de indruk gaf dat haar producten yoghurt zouden zijn, of yoghurt zouden bevatten'.

"Alpro is van mening dat de zuivelsector de consument ten onrechte onderschat. Consumenten lezen de boodschappen van Alpro op de juiste manier, en weten heel goed wat ze zullen eten of drinken wanneer ze Alpro-producten aanschaffen", meldt het bedrijf.

Alpro moet van het Hof van Beroep de informatie op website en verpakkingen op korte termijn aanpassen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?