In België ligt de voedselveiligheidsautoriteit FAVV onder vuur als gevolg onlangs aan het licht gekomen vleesfraudes. Deze week ontstond er opnieuw onrust rond het FAVV: voedselbedrijven omzeilen voedselagentschap via buitenlandse labo's, meldt De Morgen. Toch is er niets aan de hand volgens de Belgische autoriteit.
Door Cécile Janssen - Foodlog
Volgens de Belgische media wijken landbouwbedrijven en voedselproducenten steeds vaker uit naar buitenlandse laboratoria om hun producten te laten onderzoeken. Ze zouden dat doen omdat buitenlandse laboratoria, in tegenstelling tot Belgische, niet verplicht zijn om onregelmatigheden direct te melden aan het Federaal Voedselagentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). België laat zich juist voorstaan op die 'dubbele meldingsplicht'. Die verplicht zowel producenten als Belgische laboratoria 'non-conformiteiten' binnen 48 uur te melden bij het FAVV.
Het FAVV weerlegt de uitspraak dat "sommige bedrijven met hun twijfelachtige stalen naar het buitenland gaan", omdat "een klein probleempje dan eenvoudiger onder de mat te vegen zou zijn." Dat suggereerde een Belgische laborant in De Morgen. De (anoniem gebleven) laborant verwijst naar de kippenbedrijven, die na de fipronilcrisis vrijwel allemaal hun analyses in Duitsland lieten uitvoeren. "Dat is daarom geen kwestie van kwade wil, maar de angst voor een nieuwe blokkering is groot, en die bedrijven grijpen liever zelf in", aldus de laborant.
Geen sluipweg en voedselveiligheid gegarandeerd
Volgens het FAVV is er zeker geen sprake van een 'sluipweg' en is de voedselveiligheid sowieso gegarandeerd. Bedrijven die geen melding maken van eventuele onregelmatigheden bij analyses in het buitenland, riskeren vervolging. België is met het systeem van gecertificeerde autocontrole in combinatie met de meldingsplicht een voorloper in Europa, zegt het FAVV. Het FAVV krijgt bijval van de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia.
Waarom sommige bedrijven dan toch uitwijken? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van te weinig capaciteit, zegt het FAVV. Zo konden de Belgische laboratoria tijdens de fipronilcrisis niet aan de vraag voldoen. Of omdat het bedrijf in meerdere landen actief is en omwille van vergelijkbaarheid of kosten een contract heeft met één specifiek laboratorium. Het kán natuurlijk ook zijn dat een bedrijf de Belgische regelgeving te streng vindt. En laten we niet vergeten, zegt Fevia, dat het bij het recente vleesschandaal om fraude ging. "Het moedwillig ontwijken van de regels door een bedrijf veroordelen we ten strengste, maar het is geen wijdverbreide praktijk. We willen een gesprek voeren over hoe we fraude kunnen vermijden, maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien", aldus Fevia-woordvoerder Nicholas Courant.
Waar of onwaar? Dat is lastig te checken.