Beloning voor inleveren blikjes en plastic flesjes

19 juni 2015

Er komt een beloning voor het inleveren van kleine plastic flesjes en blikjes. Consumenten hoeven echter bij de kassa geen statiegeld voor deze verpakkingen geen statiegeld te betalen.

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft de verpakkingssector, gemeenten en maatschappelijke organisaties gevraagd om met een voorstel te komen om meer plastic flesjes van een halve liter of minder en blikjes in te gaan zamelen. In het najaar komen ze met een concreet plan.

De vergoeding wordt mogelijk een geldbedrag voor de ingeleverde flesjes en blikjes voor consumenten of een vergoeding voor bijvoorbeeld scholen of sportverenigingen. De inzameling met een beloning komt bovenop de bestaande systemen. Zo kunnen plastic flesjes bij veel gemeenten ook in de Plastic Heroes containers worden weggegooid.

Statiegeld

Het statiegeldsysteem voor grote plastic frisdrankflessen blijft bestaan. Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat de verpakkingssector veel werk maakt van de milieubesparende afspraken, maar dat er nog steeds verpakkingen met pvc in de supermarkt liggen.  Mansveld handhaaft daarom het statiegeldsysteem.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?