Beroering om Frans onderzoek GMO-maïs

21 september 2012

CAEN - Frans onderzoek naar GMO-maïs heeft voor beroering gezorgd in Europa. Volgens de studie sterven ratten die op een dieet van genetisch gemodificeerde maïs stonden, eerder dan normaal. Binnen de EU werd met spoed nader onderzoek geëist, maar wetenschappers trekken het onderzoek in twijfel.

In de studie, onder leiding van Gilles-Eric Séralini van de universiteit van Caen en Criigen, werd het effect van NK603 Roundup Ready-maïs (GMO/GGO-maïs van het Amerikaanse Monsanto) onderzocht. Deze RR-maïs is door genetische modificatie bestand tegen onkruidbestrijdingsmiddel Roundup (glyfosaat).

Het Franse onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Food and Chemical Toxicology, duurde 2 jaar, ongeveer de levensduur van de rat. De ratten kregen gewone maïs, in verschillende doses gemengd met de RR-maïs, die was geteeld mét en zonder glyfosaat.

Vergeleken met de gewone ratten stierven gengevoerde ratten significant eerder, nog meer als de RR-maïs in combinatie met Roundup was geteeld, meldt de Volkskrant. Het effect was het sterkt bij vrouwtjesratten, die tot 5 keer vaker tumoren in de borstspieren ontwikkelden. Mannetjes hadden tot 4 keer meer tumoren. Ook bleken na sectie de organen van gengevoerde ratten 1,5 tot 5,5 keer vaker beschadigd te zijn.

Tumult

Er ontstond direct tumult in Europa. Europarlementariër Kartika Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd de import en teelt van GMO-gewassen direct stop te zetten en de Efsa met spoed te gelasten nader onderzoek in te stellen.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault liet weten dat Frankrijk zo nodig per direct een Europees verbod zal eisen.

Vraagtekens

Wetenschappers zetten echter vraagtekens bij het Franse onderzoek, bericht de Volkskrant. Zo zijn laboratoriumratten gebruikt waarvan bekend is dat deze extra tumorgevoelig zijn, vooral bij afwijkende diëten.

Ander kritiekpunt betreft de statistiek. Per experiment zijn slechts 10 ratten gevolgd. Als er 1 of 2 ratten extra sterven, lijkt er direct een spectaculaire stijging te ontstaan. Ook zou de controlegroep met 20 ratten veel te klein zijn, om toeval uit te kunnen sluiten.

‘Weinig indrukwekkend’

De Belgische bioloog/journalist Dirk Draulans noemt op Knack.be de gebruikte statistiek ‘weinig indrukwekkend’. “De stelling ‘je kiest de statistische techniek in functie van wat je wil aantonen’ zou hier duidelijk aan de orde zijn.”  

De Wageningse toxicoloog Ans Punt vindt het in de Volkskrant opmerkelijk dat veel van de gevonden effecten niet lijken af te hangen van de hoeveelheden RR-maïs en Roundup. Als er geen dosiseffect is, moet je je afvragen of de tumoren wel het gevolg zijn van de onderzochte stof.

Tegen GMO’s

Draulans noemt verder de onderzoeker Séralini ‘geen onbesproken blad’. "Hij is voorzitter van de wetenschappelijke raad van Criigen (the Comittee for Research & Independent Information on Genetic Engineering), een lobbygroep die zich verzet tegen het versoepelen van de regels om GMO’s op de Europese markt toe te laten. Hij heeft zich vastgebeten in het ‘bewijzen’ dat GMO’s gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?