Bewerkt vlees verhoogt risico op kanker

27 oktober 2015

Het eten van bewerkt vlees en rood vlees verhoogt de kans op kanker. Dat concludeert het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Het instituut plaatst bewerkt vlees zelfs in categorie 1, samen met asbest, tabak en alcohol.

Volgens het IARC, onderdeel van de WHO, neemt bij het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag het risico op darmkanker toe met 18 procent. Het gaat daarbij om vlees dat is bewerkt door bijvoorbeeld zouten of roken, zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek.

Met de consumptie van 100 gram rood vlees per dag, zoals varkens- en rundvlees, neemt het risico op kanker volgens het IARC toe met 17 procent. Het bewijs voor het oorzakelijk verband is hier minder hard dan bij bewerkt vlees.

Een team van 22 wetenschappers uit tien landen vergeleek de resultaten van 800 eerder verrichte studies en publiceerde de resultaten in The Lancet Oncology. De studie kreeg veel publiciteit, maar veel was al bekend. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadde het eten van bewerkt vlees al af vanwege een verhoogd risico op darmkanker. Ook werd al geadviseerd niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.

'Zon in categorie 1'

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van vleeswaren in categorie 1 door het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), omdat het risico op kanker complex is en afhankelijk van veel factoren, zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl. De VNV wijst erop dat IARC ook buitenlucht, drinkwater en zon in categorie 1 indeelt...

Volgens de VNV heeft het IARC uitsluitend gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij een overmatige consumptie. "Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag)."

De organisatie benadrukt bovendien dat vleeswaren veel belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals eiwitten, vitamines en ijzer.

Richtlijnen Goede Voeding

De Gezondheidsraad publiceert op 4 november de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Het Voedingscentrum verwacht dat de relatie tussen vlees en kanker daarin ook aan de orde komt. Het Voedingscentrum werkt de wetenschappelijke inzichten uit in praktische adviezen, zoals de Schijf van Vijf.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?