Bijna een derde van de bezorgsushi bevat teveel bacteriën

22 augustus 2017

Op 31 procent van de sushi uit bezorgrestaurants zitten teveel bacteriën. Dit blijkt onderzoek van de Consumentenbond, waarbij de bond 160 sushimonsters van onderzocht. De meeste van de aangetroffen bacteriën duiden op een slechte hygiëne bij de bereiding. De versheid van de bezorgsushi is in veel gevallen wel in orde. 

Het onderzoek

De Consumentenbond bestelde bij twintig bezorgrestaurants in Amersfoort, Breda, Groningen, Leiden en Rotterdam vier soorten sushi. Bij elk restaurant deed de bond op twee verschillende dagen dezelfde bestelling. De sushi werd vervolgens in een laboratorium onderzocht op drie soorten bacteriën. Bacteriën die aantonen dat de sushi niet vers is, bacteriën die aantonen dat er niet hygiënisch gewerkt is en ziekmakende bacteriën.

Het resultaat

Van deze twintig restaurant kregen er negen een onvoldoende voor de hygiëne. De oorzaak ligt vaak in het werken met vuile handen en snijplanken. Bij drie restaurants was de versheid ver onder de maat. De sushi was waarschijnlijk te warm of te lang bewaard.

Het best scorende restaurant is SushiPoint Leiden met een 9,6. Het slechtste is Sushi Time Leiden met een 2,5. Hier was de sushi niet hygiënisch klaargemaakt en niet vers. Bovendien zat op twee van de acht onderzochte sushimonsters een ziekmakende bacterie.

Ketens

In de test zaten vier ketens met elk twee vestigingen in verschillende steden. SushiPoint scoort met beide vestigingen (Breda en Leiden) uitstekend en ook van Shabu To Go behalen beide locaties (Amersfoort en Rotterdam Coolsingel) goede scores. Het beeld bij Sumo Sushi Express is wisselend. De locatie in Breda eindigt op de tweede plaats, terwijl de vestiging in Groningen maar net een voldoende krijgt. Ook de onderzochte locaties van Sushi Time scoren uiteenlopend: Amersfoort scoort een 6,7 terwijl Leiden onderaan eindigt.

2015

In 2015 onderzocht de Consumentenbond all-you-can-eat sushi. Toen bevatte 64 procent van de 160 onderzochte monsters bevatte destijds teveel bacteriën en geen enkel restaurant had zowel de hygiëne als de versheid op orde. De hoogstscorende restaurants behaalden maar net een voldoende (5,9).

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?