Biologische voeding bevat meer antioxidanten

15 juli 2014

Biologische voeding bevat een hoger gehalte aan antioxidanten. Dat blijkt uit een meta-analyse van 343 peer-reviewed publicaties van onderzoekers van onder andere Newcastle University.

De gemiddelde niveaus van de antioxidanten in biologische voeding liggen 19 procent (fenolen) tot 69 procent (flavanonen) hoger, dan van niet-biologische voeding. Andere antioxidanten liggen daar tussenin: stilbenen +28 procent , flavonen +26 procent, flavonolen +50 procent en anthocyanides + 51 procent.

Volgens Newcastle University zou een overgang naar biologisch fruit, groente en granen en voedingsmiddelen daarvan, een extra hoeveelheid antioxidanten verschaffen die gelijk is aan 1 of 2 extra porties groente en fruit per dag, waarmee wordt verwezen naar de Britse voedingsadviezen die uitgaan van 5 porties groente en fruit per dag.

De aangetroffen verschillen tussen antioxidant-activiteit in biologische en niet-biologische gewassen zijn groter bij fruit dan bij groente. Voor fruit was er slechts sprake van 'a trend towards a significant difference'. Wat de concentratie van flavonen en flavonolen betreft, waren er echter juist significante verschillen bij groente en bij granen van biologische of reguliere teelt, maar niet bij fruit.

Veel van deze componenten zijn in voedingsinterventies en epidemiologische studies in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hersenziekten en bepaalde vormen van kanker.

Vitamine

De onderzoekers constateerden bovendien verschillen voor enkele mineralen en vitamines. Zo zit er 6 procent meer vitamine C in biologische producten. Aan de andere kant werd in biologische producten15 procent minder vitamine E gedetecteerd.

Cadmium

Verder bleken in gangbare gewassen vier maal vaker residuen van pesticiden voor te komen. Ook zat er in biologische gewassen een gemiddeld 48 procent lagere concentratie van het giftige metaal cadmium.

Onderzoek

De onderzoeksgegevens zijn afkomstig uit publicaties tussen januari 1992 en december 2011. Gezocht werd op de termen 'organic', 'ecologic' of 'biodynamic'; conventioneel of geïntegreerd; en op de namen van 98 gewassen en producten.

174 onderzoeken hadden betrekking op groente, 112 op fruit en 61 op granen. Slechts 37 gingen over oliezaden, kruiden, specerijen en samengestelde producten. Zo'n 70 procent van de studies die werden geraadpleegd, waren uitgevoerd in Europa, voornamelijk Italië, Spanje, Polen Zweden, Tsjechië, Zwitserland, Turkije, Denemarken, Finland en Duitsland. De overige datasets zijn afkomstig uit de VS, Brazilië, Canada en Japan.

Minder statistische kracht

De conclusies zijn in tegenspraak met eerdere meta-analyses. Volgens de onderzoekers werd daarbij een andere methodologie gebruikt. Bovendien waren die gebaseerd minder studies en datasets waardoor ze "minder statistische kracht" hadden.

Een artikel over de studie is te lezen in EVMI 5, van 5 augustus 2014.

Inhoud en e-paper EVMI 5 (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s).

Lees ook:

Biologische voeding ‘beetje’ gezonder (4 september 2012)

 

Altijd op de hoogte blijven?