‘Biologisch/natuurlijk is niet gezonder of veiliger’

28 augustus 2013

DEN HAAG - Biologische, natuurlijke voeding is niet per definitie beter, gezonder of veiliger dan voedingsmiddelen met kunstmatige toevoegingen. Dat zegt Stephan Peters, specialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Door de trend naar biologisch en puur natuur wordt er volgens hem onterecht angst aangejaagd voor niet-natuurlijke bestanddelen. Ook worden natuurlijke ziekmakers over het hoofd gezien, stelt hij.

“De laatste tijd hoor je wel eens dat mensen alle pakjes afzweren en alleen nog maar voedingsmiddelen willen eten die hun ‘grootmoeder als eten zou herkennen’. Ook producenten spelen hier handig op in met kreten als ‘puur’ of ‘zonder kunstmatige toevoegingen’ op de verpakkingen.”

Natuurlijk(er) eten noemt Peters een gezonde ontwikkeling, omdat dan meer wordt opgeschoven richting Schijf van Vijf. “Maar het wil niet zeggen dat als je alleen maar biologisch of puur eet, dat je daardoor geen gifstoffen of andere ziekmakers binnenkrijgt.”

Natuurlijke ziekmakers

Er zijn namelijk ook natuurlijke ziekmakers, zoals schimmels en bacteriën, waarvan salmonella een van de bekendste is. “In Nederland lopen jaarlijks zo’n 725.000 mensen een voedselinfectie op. Dus óók als je natuurlijk eet, is het belangrijk om goed te blijven wassen, gaar en rauw eten te scheiden en je eten goed te verhitten”, aldus Peters.

Voor wat betreft kunstmatige toevoegingen, zegt hij: “Voor je lichaam is er geen verschil tussen natuurlijke en niet-natuurlijke stoffen. Via je darmen komen ze allemaal in je lever terecht. Die zorgt dat toxische stoffen wateroplosbaar worden, zodat de nieren ze via de urine kunnen uitscheiden."

Dioxines meer in biologisch

“De strenge regelgeving in Nederland zorgt ervoor dat er niets in ons eten terecht komt wat de lever niet zou kunnen afbreken of zich ophoopt of stapelt in ons lichaam.” Wel stapelbaar zijn dioxines. “Die komen zelfs ietsje meer voor in biologisch eten. Maar met een gevarieerd eetpatroon levert ook dit geen problemen op.”

Toch breekt hij een lans voor natuurlijk eten. “Veel mensen vinden het leuk om zelf eten te kweken, koken graag uitgebreid en vinden het lekkerder om het zelf te maken. En koken met basisproducten is vaak ook nog eens goedkoper, duurzamer en diervriendelijker. Maar puur eten is geen automatische garantie dat je veiliger of gezonder eet.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?