Bionext overhandigt petitie tegen octrooi op voedsel

26 mei 2015

Bionext heeft dinsdag 26 mei een petitie tegen octrooi op voedsel overhandigd aan Nederlandse Europarlementariërs in Brussel.

De petitie tegen octrooi op voedsel, met als titel 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven', werd overhandigd tijdens de maandelijkse landbouwborrel, waar het thema 'kwekersrecht versus octrooirecht' centraal stond.

De petitie is ondertekend door ruim 17 duizend mensen. In het document doet Bionext een oproep om de Europese octrooiwetgeving aan te passen, zodat veredelaars en boeren weer vrij kunnen beschikken over erfelijke eigenschappen van planten en dieren voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. Nu kunnen deze eigenschappen via een octrooi geclaimd worden.

Voedselzekerheid

"Door de octrooien zal de diversiteit aan rassen voor de voedselproductie afnemen en dat leidt tot minder keuze voor veredelaars, boeren en consumenten. Op termijn komt hierdoor de voedselzekerheid in gevaar", legt Maaike Raaijmakers van Bionext uit.

De organisatie verwacht dat op korte termijn veel lopende octrooiaanvragen op klassiek veredelde gewassen worden goedgekeurd. Bionext zal daarom volgende week in Brussel pleiten voor snelle politieke actie.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?