'Bond zette consument op ándere verkeerde been'

20 april 2012

WAGENINGEN - Hoeveel voedingsvezels een brood bevat kan inderdaad niet worden vastgesteld aan de hand van de kleur. "Maar de Consumentenbond zette de consument op het ándere verkeerde been.” Dat zei Debora van Zee van het Nederlands Bakkerij Centrum donderdag.

Voedingskundige Van Zee sprak op het symposium 'Volkoren, meer dan vezel?' van de NVVL.

De kleur van brood kan worden beïnvloed door mout in het brood te verwerken. De Consumentenbond stelde de afgelopen jaren dat broodfabrikanten door hun brood donker te kleuren de indruk wekken dat het veel voedingsvezels bevat. Volgens Van Zee schiep de Consumentenbond daarmee zelf verwarring. “Het is niet juist dat donker brood, gekleurd witbrood is en dat meergranen altijd minder vezels bevat.”

Kleur

Volkoren meergranen brood heeft vanwege de toegevoegde zaden en pitten de grootste hoeveelheid voedingsvezels, gevolgd door volkoren tarwebrood en meergranenbrood op basis van bloem. Wit tarwebrood heeft de minste vezels. De hoeveelheid voedingsvezels heeft weinig met de kleur te maken. Uit onderzoek van GfK uit 2011 onder ruim duizend 'boodschappers' blijkt echter dat 46 procent meent volkorenbrood te kunnen herkennen aan uiterlijke kenmerken als de kleur en de structuur. Van de moeders ligt dat aandeel zelfs op 6o procent, blijkt uit een ander, recent onderzoek.  Maar liefst 40 procent van de moeders is het eens met de stelling: ‘hoe donkerder, hoe gezonder’, aldus Van Zee in haar presentatie.

75 Procent van de consumenten herkent volkorenbrood aan de verpakking, met andere woorden dat er op staat dat het volkoren is.

Campagne

Het Voorlichtingsbureau Brood gaat in samenwerking met het Voedingscentrum een landelijke campagne voeren om  consumenten duidelijk te maken wat volkoren is en de consumptie van volkorenbrood te stimuleren. Op volkorenbrood komt het kenmerk ‘100 procent volkoren’ te staan. Van april tot juni wordt een pilot gedaan en vanaf september wordt de campagne uitgerold.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over voedingsvezels

Altijd op de hoogte blijven?