Brein herkent calorierijke drank

20 oktober 2010

AMSTERDAM - Calorierijke en -arme drankjes hebben een verschillende invloed op smaakbeleving in de hersenen. De energetische waarde van voeding beïnvloedt de hersengebieden die betrokken zijn bij beloning.

Dat bleek uit onderzoek waarbij met functionele MRI (fMRI) is gekeken naar het effect van het drinken van calorierijke en caloriearme sinaasappellimonade op de hersenen. Het onderzoek staat in het blad NeuroImage, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Smaakverzadiging
De beslissing om te stoppen met eten, wordt behalve door de energetische waarde van voeding, ook mede bepaald door smaakverzadiging. Deze zorgt er namelijk voor dat het eten van een voedingsmiddel op een gegeven moment minder aangenaam wordt.

Aangenomen werd dat de metabole verzadiging die met de inname van voedsel gepaard gaat, een effect heeft op de smaakwaarneming in hersengebieden die gerelateerd zijn aan beloning. Dat was inderdaad zo, kwam naar voren uit het onderzoek in NeuroImage.

Slokjes ranja
Tien gezonde mannen kregen slokjes ranja terwijl zij in de fMRI-scanner lagen. De energetische waarde van de voeding bleek invloed te hebben op de amygdala en het ventrale striatum. Dat zijn de hersengebieden die betrokken zijn bij beloning.

Uit de resultaten concluderen de onderzoekers dat het lichaam verschillend reageert op calorierijk en caloriearm voedsel.

Lees ook:
Drankjes verzadigen amper (25 juni 2010)

Zien drinken doet drinken (11 december 2009)

Vette hap vergroot hongergevoel (25 juni 2009)

Producten voor diabetici calorierijk (14 januari 2009)

Zie ook:
Dossier verzadiging en eetlustremmers

Altijd op de hoogte blijven?