Ambachtelijke broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Vlaamsch Broodhuys en Vanmenno spannen de kroon, stelt de Consumentenbond. Alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.
De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ‘ambachtelijke’ broden als desem en spelt van tien bakkerijketens. Bij elke keten werd van drie broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Van de dertig onderzochte broden zitten er dertien boven en vijf op de wettelijke zoutnorm voor brood. In de zoutste broden uit de test (Grand-mère wit van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs) zit maar liefst 0,5 gram zout per snee.
Bakker Bart is de enige keten waarvan alle drie de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.
Stapsgewijze verlaging
De bakkerijbranche heeft de afgelopen jaren zelf aangedrongen op het stapsgewijs verlagen van het zoutgehalte in brood, zodat consumenten geleidelijk konden wennen aan een minder zoute smaak. Door deze nieuwe wettelijke zoutnormen is het supermarktbrood sinds 2009 25 procent minder zout geworden.
Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond naar ambachtelijk brood bij bakkerijketens hebben inmiddels de meeste ketens toegezegd hun receptuur aan te passen.
Consumenten krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout te eten. 80 procent van de zoutinname is afkomstig van producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, zoals brood, kant- en klaarmaaltijden en soepen en sauzen. Teveel zout schaadt de gezondheid en is onder andere slecht voor hart en nieren.
Lees ook:
- Ook zoutverlaging voor glutenvrij brood (20 juni 2016)
- Consumentenbond: ‘Glutenvrij brood veel te zout' (15 april 2014)
- Vooral ambachtelijk brood is te zout (16 januari 2012)