'Broodje gezond vaak niet zo gezond'

12 augustus 2013

DEN HAAG – Een broodje gezond is doorgaans minder gezond dan de naam doet vermoeden. Het witte brood, het hoge zoutgehalte en de forse maat maken dat het broodje vaak allesbehalve een gezonde keuze is.

Dat stelt de Consumentenbond na het onderzoeken van 40 broodjes gezond voor de Gezondgids van augustus 2013. De broodjes werden besteld bij 40 broodjeszaken, bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars in 8 middelgrote steden

“Sommige broodjes bevatten evenveel brood als 3 tot 4 boterhammen, zijn dik belegd en bevatten maar liefst 5 gram zout, omdat zowel brood, kaas als ham relatief veel zout bevatten. Daarmee zijn het regelrechte zoutbommen, die het advies om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten, vrijwel onhaalbaar maken”, stelt de Consumentenbond.

Veel verkopers bieden ook vaak geen keuze tussen wit of bruin brood. Door een bruin broodje te nemen en dat te laten beleggen met veel groente en niet te veel ham en kaas kunnen consumenten hun broodje gezond een stuk gezonder maken, meldt de Gezondgids.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?