Canadese expert: verzadigd vet niet slecht

13 juli 2009

LONDEN - De Canadese kok en voedingsexpert Jennifer McLagan (zie foto) stelt in haar nieuwe boek dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is als andere deskundigen doen geloven.

In haar boek 'Vet: een waardering van een onbegrepen ingrediënt' stelt McLagan op Timesonline dat de slechte reputatie van verzadigd vet voornamelijk is gebaseerd op slecht uitgevoerde studies in de jaren vijftig en zestig.

Ancel Keys
Sommige van deze studies zijn uitgevoerd door de Amerikaan Ancel Keys. Volgens McLagan zijn de bewijzen die Keys aanvoert voor de link tussen de consumptie van verzadigd vet en de preventie hart- en vaatziekten verre van overtuigend.

McLagan stelt nu dat verzadigd (en onverzadigd) vet juist gezond is, mits met mate geconsumeerd. 'Je kunt niet zonder, vet zorgt voor energie en versterkt het immuunsysteem. Sommige vetten hebben anti-microbiële eigenschappen, andere verlagen de cholesterolspiegel.'

Stearinezuur
Glenys Jones, als voedingskundige verbonden aan het Medical Research Council in Cambridge, is het deels eens met McLagan.

'Er zijn verschillende vormen van verzadigd vet, zoals dat van het vet in roodvlees, die onterecht een slecht reputatie hebben. Het laatstgenoemde vet bevat stearinezuur dat niet gelinkt is aan hart- en vaatziekten.'

Volgens Jones hebben andere verzadigde vetten, zoals botervet, wel een sterke link met het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Kortom, van geval tot geval zal moeten worden bekeken of het vet wel zo slecht is voor de gezondheid.

Andere factoren
Volgens Bridget Benelam, voedingskundige bij de British Nutrition Foundation, staat inmiddels wel vast dat een excessieve consumptie van verzadigd vet kan leiden tot hart- en vaatziekten.

'Verzadigd vet speelt daarin een rol, maar er zijn ook andere factoren die hierin een rol spelen. We hoeven dan ook verzadigd vet niet te mijden, maar ik pleit dan wel voor een gematigde inname.'

Lees ook:
'Eerherstel voor verzadigd melkvet' (20 november 2008)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over verzadigd vet

Altijd op de hoogte blijven?