Carlsberg ontwikkelt kartonnen bierfles

18 februari 2015

Carlsberg gaat een kartonnen bierfles ontwikkelen, geproduceerd uit houtvezels van duurzame bronnen. De brouwer stapt in een 3-jarig project met verpakker ecoXpac in samenwerking met het Deense Innovatiefonds van de Technische Universiteit van Denemarken.

De brouwer maakte dit bekend in een panel over Wasteless Supply tijdens het World Economic Forum in Davos.

Alle materialen van de ‘Green Fiber Bottle’ (inclusief de dop) zullen 100 procent biologisch afbreekbaar en biobased zijn. De fles van houtvezels voor dranken wordt volgens de brouwer de eerste in zijn soort.

'Uitdaging'

Een kartonnen fles zal overigens nog een uitdaging worden, stellen bierexperts. De ondoorzichtige fles is niet gevoelig voor licht, maar met name pils is wél gevoelig voor smaakbeïnvloeding vanuit de verpakking. Ook moet een oplossing gevonden worden voor drukopbouw in de fles en voor het juist afsluiten van de fles (zuurstof buiten houden en koolzuur binnen).

Carlsberg ziet dit als belangrijke stap om op een andere manier naar het verpakken van vloeistoffen te kijken, op weg naar een zero-waste economy.

CCC

Het project maakt onderdeel uit van de Carlsberg Circular Community (CCC) , een samenwerking tussen de brouwer en geselecteerde partners om samen bij het ontwikkelen van nieuwe producten een kringloopsysteem zonder afval te ontwikkelen volgens het Cradle to Cradle (C2C)-principe. De CCC omvat nu 8 partners en wil in 2016 uitgroeien naar 15 partners.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding

(Premium)

Altijd op de hoogte blijven?