LEIDSCHENDAM - Retailers gaan hun producenten van huismerken beter controleren. "Wij willen een eind maken aan de stroom onaangename verrassingen over misstanden in de voedselketen", zegt CBL-directeur Marc Jansen.
Via een 6-stappenplan gaat supermarktkoepel CBL meer controleren dan alleen voedselveiligheid. “Het moet bekend zijn waar alle ingrediënten van huismerkproducten vandaan komen.” Ook zullen de retail en foodservice verregaande eisen stellen aan de voorgaande schakels in de productieketen van de huismerken.
Aanleiding zijn de recente voedselincidenten en de zeer kritische rapporten over de vleessector.
Zo’n 30 procent van de consumenten geeft aan op dit moment minder vertrouwen te hebben in de correctheid van het etiket. Ook heeft 25 procent minder vertrouwen in de veiligheid van versproducten. Dat blijkt uit het rapport Consumententrends 2014 van EFMI Business School.
Module Food Fraud
Het CBL wil het vertrouwen van de consument terugwinnen via 6 actielijnen. Zo moeten alle leveranciers werken met GFSI-erkende kwaliteitssystemen. Ook moeten de producenten verplicht de GFSI-module Food Fraud implementeren. In 2016 moeten alle leveranciers geaudit zijn voor deze module.
Als tweede moeten supermarkten en foodservicebedrijven naast een HACCP ook een VACCP uitvoeren. Daarbij moeten ze hun producten en leverancier in kaart brengen en rangschikken op risico. Huismerkproducenten worden daarvoor uiterlijk eind 2015 geaudit. Leveranciers die slecht scoren, moeten hun score verbeteren. Lukt dat niet, dan stopt de retail met het afnemen van hun producten.
Onaangekondigde audits
Ten derde moet elke leverancier onaangekondigd geaudit worden. Ten vierde is het bij verdenkingen en overtreding van afspraken wenselijk dat informatie over leveranciers wordt uitgewisseld.
Ten vijfde moeten supermarkten en de foodservice meer, betere en ook tijdigere informatie krijgen van de bevoegde autoriteiten. En ten zesde moet er bij een crisis in de communicatie alleen de feiten benoemd worden en dient alle ‘overbodige fictie/emotie’ geschrapt te worden.
Dit 6-stappenplan heeft het CBL op 19 juni gepresenteerd.
Lees ook:
Meer meldingen voedselfraude in RASFF (12 februari 2014)
‘Geen enkel excuus voor voedselfraude’ (7 februari 2014)
CBL: meer samenwerken in de keten (9 december 2011)