CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

11 maart 2022 Redactie Food
Foto: Unsplash

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statitiek blijkt dat overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks is gedaald sinds 2018. In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht, 21 procent rookt wel eens, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker.

Het CBS stelde de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 op in samenwerking met het RIVM, het Trimbos-instituut en Pharos. De conclusie is dat het aandeel volwassenen met overgewicht en obesitas, rokers en overmatige en zware drinkers ver boven de doelen van het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 zijn gesteld. Roken en problematisch alcoholgebruik moeten in 2040 zijn teruggebracht naar 5 procent, overgewicht naar 38 procent en obesitas naar 7,1 procent.

Overgewicht

Het aandeel van volwassenen met overgewicht lag in 2021 even hoog als in 2018, namelijk 50 procent. Ook het aandeel van volwassenen met obesitas bleef hetzelfde, 14 procent. Welvaart en het opleidingsniveau lijken hier invloed op te hebben. In 2021 had 44 procent van de volwassenen in de hoogste welvaartsgroep, bij andere welvaartsgroepen was dat ruim de helft. Ook hadden mensen met een hoge welvaart minder last van obesitas (10 procent). Bij mensen in de laagste welvaartsgroep is dit 19 procent.

Ook opleiding heeft invloed op het gewicht. Bij laagopgeleiden had 60 procent last van overgewicht, bij hoogopgeleiden was dit 41 procent. Het percentage laagopgeleiden met obesitas (18 procent) lag bijna twee keer zo hoog als onder hoogopgeleiden (10 procent).

Alcoholgebruik

Het percentage overmatige drinkers nam iets af. In 2021 dronk 7 procent van de 18-plussers overmatig alcohol. Het percentage zware drinkers (8 procent) bleef vrijwel gelijk.

Het aandeel overmatige en zware drinkers onder volwassenen in de groep met de hoogste welvaart lag hoger dan in de groep met de laagste welvaart. In de hoogste welvaartsgroep was 9 procent een overmatige drinker en 10 procent een zware drinker. Onder volwassenen in de laagste welvaartsgroep was dit respectievelijk 6 en 7 procent. Overmatig alcoholgebruik verschilde niet tussen volwassenen met laag en hoog onderwijsniveau. Het aandeel zware drinkers was hoger onder hoogopgeleiden (9 procent) dan onder laagopgeleiden (6 procent).

Roken

Het aandeel rokers daalde licht. Van 22 procent in 2018 naar 21 procent in 2021. Hierbij zitten grote verschillen in welvaartsniveau. 31 procent van de groep met de laagste welvaart gaf aan wel eens te roken. Bij de groep met de hoogste welvaart was dit 14 procent. Ook het aandeel van laagopgeleiden lag met 24 procent hoger. Bij mensen met een hoog onderwijsniveau was dit 15 procent.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Altijd op de hoogte blijven?