CFSS en Marel gaan samenwerken om tempeh productie in India te bevorderen

14 september 2023 Redactie Food
CFSS B.V. en Marel India Pvt. Ltd. gaan een samenwerking aan om de productie van tempeh in India te stimuleren. Henk Schouten, CEO van Schouten Europe en initiatiefnemer van het Tempeh Today project en Jose Martin Javier, General Manager van Marel India ondertekenden een Memorandum of Understanding (MoU) in aanwezigheid van demissionair Minister-President Mark Rutte en Marel-vertegenwoordiger Harold Swinkels. 

Henk Schouten, bekend van het Nederlandse familiebedrijf Schouten Europe, lanceerde in 2021 in Bangalore (India) een innovatieve manier van duurzame en gezonde voedselproductie: Tempeh Today. In high tech Small Fermentation Units (SFU’s) wordt lokaal het eiwitrijke Tempeh geproduceerd. Tempeh is een gefermenteerd veganistisch product gemaakt van sojabonen. CFSS B.V. is het bedrijf achter Tempeh Today.

De Nederlandse vinding levert een toekomstbestendige bijdrage aan het terugdringen van het eiwittekort onder de Indiase bevolking. “De samenwerking met Marel is een belangrijke volgende stap in de uitrol van het concept”, aldus Henk Schouten. “Ik ben heel blij dat Marel zich achter het initiatief schaart en kijk enorm uit naar de toekomstige samenwerking.” 

Monitoring

De tempeh die in de Indiase SFU’s wordt geproduceerd, is afkomstig van sojabonen die rechtstreeks worden gekocht van lokale boeren. In samenwerking met lokale NGO's worden boeren ondersteund om de kwaliteit en opbrengst te verhogen. Het doel is om 20 productielocaties over heel India te vestigen, waarbij elke locatie gebruikmaakt van gestandaardiseerde productiemethoden. Deze methoden worden vanuit Nederland online gemonitord, waardoor consistente kwaliteit kan worden gegarandeerd en de tempeh zowel lokaal als landelijk op de markt kan worden gebracht.

MFU

Naast het Small Fermentation Unit (SFU)-concept heeft CFSS ook het concept van het Micro Fermentation Unit (MFU) geïntroduceerd. De benodigde apparatuur, inclusief grondstoffen, wordt geleverd aan kwetsbare families rondom de SFU-locaties in India. Met behulp van de MFU kunnen deze families zelf tempeh produceren, die vervolgens als grondstof aan CFSS wordt geleverd. Dit stelt de families in staat om een inkomen te verdienen. Voordat de leden van het gezin kunnen deelnemen aan het MFU-concept, moeten ze een training volgen en slagen voor een examen.

Marel

Marel India Pvt. Ltd. is een volledige dochteronderneming van Marel: een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van hoogwaardige apparatuur, oplossingen, diensten en software voor de voedselverwerkingsindustrie. Met een wereldwijd netwerk van ongeveer 8.000 medewerkers in meer dan 30 landen, richt Marel zich op het ondersteunen van zowel dierlijke als plantaardige eiwitverwerking. Marel India Pvt. Ltd. verbindt zich ertoe om de activiteiten van CFSS B.V. in India te ondersteunen door onder andere het beschikbaar stellen van apparatuur, verantwoordelijkheid te nemen voor het onderhoud van relevante apparatuur en het ondersteunen van trainingsprogramma's voor operators op SFU- en MFU-locaties. 

Altijd op de hoogte blijven?