Chinees bedrijf knoeit met Nederlands melkpoeder

2 april 2013

PEKING - In China heeft import- en distributiebedrijf Xile Li geknoeid met melkpoeder van het Nederlandse Hero Nutradefense. Chinese supermarkten hebben vorige week de opnieuw verpakte producten met een onjuiste THT-datum uit de handel gehaald.

Volgens Chinees staatspersbureau Xinhua heeft het Chinese Xile Li, een geautoriseerd dealer van de Zwitserse Hero Group, een partij melkpoeder waarvan de THT-datum was verlopen, opgekocht op de Europese markt en illegaal (zonder importcertificaten) China in gesmokkeld.

Gemengd, opnieuw verpakt

Daarna is het gemengd met legale producten van Hero Nutradefense, opnieuw verpakt en met valse THT-data en batchnummers op de Chinese markt gebracht. Ook zou het melkpoeder verkocht zijn als '100 procent afkomstig van Nederlandse melk'.

Daarnaast zou poeder voor oudere kinderen verkocht zijn als duurder zuigelingen-melkpoeder. Dit alles maakt dat het Nederlandse bedrijf mede-slachtoffer is geworden van de fraude.

Inmiddels hebben de autoriteiten in China 17 monsters van de als Hero Nutradefense op de markt gebrachte producten getest. Ten minste 7 partijen voldoen niet aan de voorschriften.

Het Zwitserse moederbedrijf Hero heeft laten weten dat melkpoeder van Hero Nutradefense veilig is.

Inval al in november

De fraude was overigens al in november aan het licht gekomen. Toen deden de autoriteiten een inval in het hoofdkantoor van Xile Li en namen ruim een half miljoen pakken en blikken melkpoeder in beslag, ter waarde van 6,3 miljoen euro.

Toen werd ervan uitgegaan dat 1 medewerker de schuldige was. Het bedrijf zei op dat moment maatregelen genomen te hebben. Hierdoor kon het bedrijf ondertussen gewoon doorgaan met sjoemelen. Nu is de directeur opgepakt.

Chinese consumentenorganisaties eisen nu strenge straffen maar zijn ook boos op de Chinese autoriteiten omdat er maanden voorbij gingen voor de fraude bekend werd gemaakt en de verkoop van de producten ondertussen gewoon door kon gaan.

Melamine-affaire

In 2008 stierven 6 zuigelingen en werden er honderdduizenden ziek in China door melkpoeder met melamine, dat was gebruikt om te verdoezelen dat het was aangelengd.

Chinese ouders stapten toen massaal over op Europese producten. In Nederlandse en ook andere Europese supermarkten werden sindsdien vaak grote partijen melkpoeder opgekocht om te worden verkocht in China.

Als reactie hierop werd er door retailers geregeld een maximum gesteld aan het aantal producten dat per keer gekocht mocht worden. Dit om lege schappen te voorkomen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?