Chinees bedrijf wil melkpoederfabriek in Assen

24 april 2013

AMSTERDAM - Het Chinese Xian Consummate gaat miljoenen euro’s investeren in de bouw van een nieuwe fabriek voor babymelkpoeder in Assen.

Daartoe heeft het bedrijf een intentieverklaring ondertekend met ‘een Nederlandse ondernemer’. Dat meldt wethouder Henk Matthijsse van de gemeente Assen in Het Financieele Dagblad.

Wie die Nederlandse ondernemer is, maakte hij niet bekend. Wel is bekend dat Xian Consummate valt onder moederbedrijf Konful International uit Hongkong. Dit bedrijf is verkoopagent van Babymill-melkpoeder en dit wordt weer geproduceerd door het Nederlandse Scepter Brands Company uit Breda.

Chinese vraag

Na de melamine-affaire hebben veel Chinese consumenten het vertrouwen in Chinees melkpoeder verloren. Er ontstond een run op buitenlandse merken en handelaren kopen sindsdien onder meer in Nederland soms hele winkelschappen babymelkpoeder tegelijk op. Als reactie daarop stellen retailers geregeld een maximum aantal in dat consumenten in één keer mogen kopen.

'Go'/'no go'

Volgens wethouder Matthijsse gaat Xian Consummate eerst nog een haalbaarheidsstudie uitvoeren. “Ik verwacht dat we uiterlijk in juni een definitief ‘go’ of ‘no go’ hebben”, meldt hij in het dagblad.

De wethouder rekent erop dat begin 2014 kan worden gestart met de bouw, zodat de productie in januari 2015 kan worden opgestart, waarna Consummate het melkpoeder via het Chinese Xian verder distribueert.

De bouw van de fabriek gaat in totaal 20 tot 30 miljoen euro kosten en moet op termijn 200 arbeidsplaatsen opleveren.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?