Coca-Cola bouwt fabriek in Gazastrook

24 december 2014

Coca-Cola bouwt een productielocatie in de Gazastrook. Met een totale investering van 20 miljoen dollar kunnen op termijn 200 directe en ruim 1000 indirecte banen gecreëerd worden, verwachten betrokkenen.

Palestijnen vervoeren met toestemming van het Israëlische leger bouwmachines en -materialen via Israël naar de Gazastrook, meldt het Financieele Dagblad. De Gazastrook is een van de armste gebieden in de regio en heeft een zeer hoge werkeloosheid.

De fabriek, onder de vlag van de Palestijnse National Beverage Company, wordt geleid door de Palestijnse zakenman Zahi Khouri, die op licentiebasis al 3 Coca-Colafabrieken op de Westelijke Jordaanoever runt.

'Bijdrage aan vredesproces'

Khouri ziet een eigen productie in de Gazastrook als efficiënter, goedkoper en duurzamer. Daarnaast kan het in zijn ogen een bijdrage leveren aan het vredesproces, omdat er banen gecreëerd worden. Coca-Cola werd jarenlang geboycot door Palestijnen omdat het concern Israël zou steunen.

Behalve Coca-Cola investeren ook Palestijnse bedrijven in de fabriek, waaronder The Vegetable Oil Industries. Het wordt de eerste productiefaciliteit van Coca-Cola in de Gazastrook. Pepsi heeft er al een fabriek. Daar rolt sinds 1962 Seven-Up en sinds 1997 Pepsi-Cola van de band.

De Coca-Colafabriek zal naar verwachting in het najaar van 2015 operationeel zijn. Begonnen wordt met de productie van frisdranken. In 2016 volgen dan de eerste waters, sappen en andere dranken zonder koolzuur.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?