Coca-Cola en Pepsi stoppen met E433

7 mei 2014

NEW YORK - Coca-Cola en Pepsi stoppen in Amerika met E-nummer 433 in hun frisdranken. Dit gebeurt na een online petitie van een 17-jarig meisje waarin ze pleit voor een verbod. De emulgator en stabilisator  zou kankerverwekkend zijn.

De frisdrankfabrikanten lijken gezwicht te zijn voor de online petitie van Sarah Kavanagh uit de Amerikaanse staat Mississippi. Ze wilde een verbod op E433 vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Dat zegt de Washington Post

E-nummer E433 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaanmonooleaat) is bedoeld om de smaak in dranken beter te verdelen. Behalve kankerverwekkend zou het bestanddeel ook het risico op aantasting van organen en op het krijgen van zenuwaandoeningen verhogen.

Het wordt in Noord-Amerika onder meer gebruikt in Mountain Dew, Fanta en Powerade.

Fabrikanten: ‘Volkomen veilig’

Coca-Cola en Pepsi blijven overtuigd dat E433 volkomen veilig is. Pepsi heeft niet aangegeven wanneer het totaal stopt met het ingrediënt. Het concern had E433 vorig jaar al uit sportdrank Gatorade gehaald.

Coca-Cola stelt dat het de ingrediënten wereldwijd wil gelijktrekken. Sinds deze week wordt Powerade in Detroit, Omaha, New York en Washington al zonder E433 verkocht. Elders staat het nog wel op de ingrediëntenlijst van de frisdranken.

Het concern wil gefaseerd overgaan op alternatieven en eind dit jaar E433 uit alle dranken weren. Het verdwijnt ook uit de frisdranken in Canada en Latijns-Amerika.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?