Conserveren met elektrisch veld

20 oktober 2009

QUAKENBRÜCK - Pulsed Electric Field (PEF) geldt als een van de meest veelbelovende nieuwe technieken. Het wordt onder meer gebruikt als milde, niet-thermische pasteurisatie.

Dat stellen Stefan Töpfl en Volker Heinz van het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie DIL in het oktobernummer van Elsevier Voedingsmiddelen Industrie.

PEF kan gebruikt worden voor verbetering van massaoverdracht tijdens extractie of droging en voor milde conservering van vloeistoffen als vruchten- en groentesappen, smoothies en sauzen.

Elektrisch scheuren
Het DIL brengt sinds dit jaar PEF op de markt onder de merknaam Elcrack (het elektrisch scheuren van membranen).

Met Elcrack worden plantaardige of dierlijke cellen gedesintegreerd. Het biedt volgens het DIL verbeterde sapextractie, een milde ontsmetting van vloeistoffen en verbeterde droging. Dit jaar vonden de eerste installaties plaats in de voedingsmiddelenindustrie.

Het DIL heeft een proefopstelling voor testdoeleinden, productontwikkeling en houdbaarheidstests. Bedrijven die voedingsmiddelen produceren, kunnen de Elcrack-apparatuur op dag- of maandbasis afhuren voor praktijkproeven.

Het DIL wordt in Nederland vertegenwoordigd door Promatec Food Ventures.

Lees het complete verhaal in EVMI nummer 8 (van 20 oktober 2009)

Lees ook:
Primeur: Tropicana-sap met stevia (2 april 2009)

Ook zuur en zout doodt Listeria (28 november 2009) 

'Conserveermiddelvrij' verdringt 'vetarm' (20 september 2007)

Smoothiemarkt stijgt explosief (11 juli 2007) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over pasteurisatie

Altijd op de hoogte blijven?