WAGENINGEN - De consument heeft geen idee van zijn eigen zoutconsumptie. Dat blijkt uit een onderzoek van Trendbox en Food for Food. 70 procent van de Nederlanders denkt niet te veel zout te eten, terwijl uit de statistieken blijkt dat de overgrote meerderheid wel te veel zout binnenkrijgt.
Volgens de onderzoeksresultaten die het RIVM in 2012 publiceerde krijgt 85 procent de bevolking te veel zout binnen. Het aanbevolen maximum is 6 gram per dag, en de gemiddelde inname van zowel mannen als vrouwen ligt daarboven. Consumenten krijgen gemiddeld 7,5 tot 8,5 gram zout per dag binnen, met uitschieters naar 12 gram.
Het gebrek aan inzicht over de zoutinname hangt samen met het verborgen zout. 79 Procent van het zout zit in gekochte voedingsmiddelen.
Meer informatie over de scores van de respondenten en de exacte vraag van het onderzoek in de Foodmonitor is te lezen op www.foodforfood.info
Lees ook:
- Geen zoutverlaging nodig met nieuw Bakkerszout (5 maart 2014)
- Nederland eet nog altijd te zout (22 februari 2012)
- ‘Sandwichspreads, kroketten en kaas steeds zouter' (22 augustus 2013)
- Platform voor zoutnormen per productgroep (31 mei 2013)