Consument wil onverpakte groenten

8 juli 2015

Driekwart van de consumenten geeft de voorkeur aan onverpakte groenten boven in plastic verpakte groenten. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Milieu Centraal.

Voor het onderzoek vulden een representatieve groep van ruim 1000 consumenten van 15  tot 70 jaar een online vragenlijst in.

Consumenten kiezen voor groenten zonder verpakking omdat zij zo beter de hoeveelheid kunnen bepalen en de groenten uitkiezen die er goed uit zien. Zij ergeren zich aan de verpakking van groente en andere voedingsmiddelen. Zo ergert 40 procent zich aan komkommers in plastic en een kwart stoort zich aan portieverpakkingen koekjes of chips.

Verpakking voorkomt bederf

"Mensen zien verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben", stelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. "Toch heeft de verpakking van veel voeding een functie, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic. Portieverpakkingen zijn handig voor kleine huishoudens. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf."

Consumenten zien dit echter anders. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste consumenten de recyclebaarheid en hoeveelheid verpakking zien als het meest bepalend voor de milieubelasting van het product.

Portieverpakking

Bovendien denkt bijna 60 procent van de consumenten dat grote 'voordeelverpakkingen' beter zijn voor het milieu dan portieverpakkingen. "Terwijl portieverpakkingen zoals koffiemelk in cups verspilling kunnen voorkomen, en daarmee juist beter kunnen zijn voor het milieu. Dit hangt uiteraard af van de huishoudgrootte en hoe vaak mensen een product gebruiken."

Papier of plastic

Plastic en metaal worden gezien als het minst milieuvriendelijk. Papier en karton zien mensen als het meest milieuvriendelijk. Uit gegevens van Milieu Centraal blijkt echter dat de totale milieubelasting van papier en plastic vergelijkbaar is. Dit heeft ermee te maken dat plastic lichter is en er dus veel minder van nodig is. "Voorwaarde is wel dat het plastic gescheiden wordt ingeleverd en niet bij het zwerfafval belandt. Dat geldt natuurlijk voor alle verpakkingsmaterialen."

Lees ook: 

Milieu Centraal lanceert nieuwe keurmerkenwijzer (31 maart 2014)

EVMI Achtergrond & Analyse - Verduurzaming voeding (Premium)

 

Altijd op de hoogte blijven?