Consumentenbond: 'Glutenvrij brood veel te zout'

15 april 2014

DEN HAAG - In veel glutenvrij brood zit meer zout dan in gewoon brood is toegestaan. Ook klopt de informatie op de etiketten vaak niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Voor brood gelden wettelijke normen voor de hoeveelheid zout die erin mag zitten. "Glutenvrijbrood glipt echter door de mazen van de wet, omdat het niet aangemerkt wordt als brood maar als 'bijzondere voeding'. Daarvoor bestaan nog geen maximale normen", stelt de organisatie.

'Kwalijk'

De Consumentenbond vindt het kwalijk dat fabrikanten gebruik maken van de mazen in de wet en zich niet aan de normen van gewoon brood houden. Het hele onderzoek is te lezen in de Gezondgids van april 2014.

De Consumentenbond onderzocht de voedingswaarde van 10 verschillende glutenvrije broden en broodjes die verkrijgbaar zijn in supermarkten en natuurvoedingswinkels. Van de 10 broden bevatten er 7 te veel zout.

Het allerzoutst is het zonnepitbroodje Sunna van Schär, dat 56 procent meer zout bevat dan in gewoon brood is toegestaan. Volgens de Consumentenbond zitten ook de 2 onderzochte broden van fabrikant Damhert ruim boven de toegestane hoeveelheid zout voor brood mét gluten.

Etikettering

De Consumentenbond heeft fouten geconstateerd  op het etiket van de 2 geteste 'Lieke is vrij'-producten.Op de verpakking staat dat er 2,5 gram vet in het bruinbrood zit, terwijl dat in werkelijkheid 6 gram is. Daarnaast is het aantal calorieën van de meergranenpistolets een kwart hoger dan erop staat en klopt ook het aangegeven gewicht niet.

"Mensen denken een gezonde keuze te maken door glutenvrij brood te kopen, maar in werkelijkheid komen ze bedrogen uit", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

 Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?