Consumentenbond: veel acrylamide in chips

8 april 2013

DEN HAAG - Een kwart van de naturelchips bevat veel acrylamide. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht 12 merken. 3 daarvan bevatten relatief veel van deze mogelijk kankerverwekkende stof: Kettle, Tra'fo en Hoeksche Chips.

Henk Scheele van de Hoeksche Chips meent de hoge door de Consumentenbond gevonden waarde een toevalstreffer was. "Helaas is de Consumentenbond volledig voorbijgegaan aan de aan hen toegestuurde onderzoeksresultaten van de laatste 3 jaar, waarbij het acrylamide gehalte van de Hoeksche Chips steeds onder de 1000 bleef. Ongelukkigerwijs heeft de Consumentenbond een waarde van 1800 gevonden, wij hebben deze waarde nooit aangetroffen", aldus zijn reactie op consumentenbond.nl.

Hij stelt dat grote merken het acrylamide gehalte laag houden door de schijfjes te spoelen met citroenzuur. "Wij houden het acrylamide gehalte laag door de juiste aardappelrassen te kiezen en lage baktemperaturen te gebruiken (160 graden)."

Ontbijtkoek

De Consumentenbond onderzocht ook 16 merken ontbijtkoek. De hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek blijkt sterk gedaald ten opzichte van het vorige onderzoek van de bond in 2009. Alle resultaten van het onderzoek naar acrylamide staan in de Gezondgids van april.

Lees ook:

Extract groene thee/koffie verlaagt acrylamide ()

Altijd op de hoogte blijven?