Consumentenbond wil helderheid over portiegrootte

23 februari 2016

De Consumentenbond wil dat er duidelijkheid komt over porties. Er moet óf één richtlijn komen waar alle fabrikanten zich aan houden, óf alle portievermeldingen moeten verdwijnen.

De Consumentenbond stelt vast dat fabrikanten voor soortgelijke producten vaak verschillende portiegroottes hanteren. Bovendien hebben het Voedingscentrum, de FNLI en de stichting Ik Kies Bewust ook ieder een eigen lijst met richtlijnen voor portiegroottes. De Consumentenbond wil dat óf alle portievermeldingen verdwijnen óf dat er één richtlijn komt waar alle fabrikanten zich aan houden.

Twix

Fabrikanten mogen zelf bepalen of ze de voedingswaarde per portie op de verpakking vermelden en hoe groot zo’n portie is. Een Twix bevat twee repen, maar op de verpakking staat dat één reep een portie is. In een pakje Sultana’s zitten drie biscuits, maar een portie is bij Sultana één koekje, terwijl Jumbo bij soortgelijke fruitbiscuits alle drie de koekjes als één portie beschouwt.

Onderzoek

De Consumentenbond vroeg een panel van ruim 2800 consumenten wat zij als een portie beschouwen. De meningen hierover liepen sterk uiteen. Sommige consumenten vinden één visstick een portie, terwijl anderen drie of vijf stuks als een portie zien. Tweederde van de panelleden checkt de voedingswaarde per portie. Consumenten die producten met elkaar willen vergelijken, kunnen het best naar de voedingswaarde per 100 gram kijken. Dit moet verplicht op alle verpakkingen staan. Het volledige artikel over portiegroottes staat in de Consumentengids van maart 2016.

Lees ook:

Voedingscentrum: denk na over portiegrootte (15 april 2016)

Altijd op de hoogte blijven?