Controle Beter Leven laat te wensen over

12 september 2013

DEN HAAG - De NVWA heeft bij de laatste jaarlijkse controle bij de Stichting Beter Leven Kenmerk onregelmatigheden geconstateerd. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Dijksma hadden die onregelmatigheden betrekking op de administratie en het aantal controles op primaire bedrijven. "Dienst Regelingen heeft naar aanleiding hiervan afspraken gemaakt met de Stichting Beter Leven Kenmerk over verbetering van de administratie en de controles", aldus de staatssecretaris.

Het Beter Leven Kenmerk is een privaatrechtelijk keurmerk. De NVWA voert echter toch controles uit vanwege de subsidieregeling voor diervriendelijk produceren.

De Stichting Beter Leven Kenmerk controleert op naleving van de bovenwettelijke dierenwelzijnseisen. De kosten van de controles zijn voor de betrokken bedrijven. De controleprocedure is geaccepteerd door de Raad voor Accredatie.

Aanleiding tot de Kamervragen waren de anonieme beschuldigingen in tv-programma Zembla dat Vion vlees met het Beter Leven Kenmerk dagelijks zou bijmengen met regulier vlees. Vion ontkent die aantijgingen.

Mogelijk aangifte

Dijksma schrijft verder dat de Dierenbescherming overweegt om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de vermeende fraude. De Dierenbescherming zal daarvoor een commissie instellen van onafhankelijke personen. Ook overweegt de Dierenbescherming aangifte te doen, omdat  er mogelijk sprake is van een strafbaar feit.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?