Coop volledig over op Fairtrade bananen

4 januari 2012

VELP - Coop Supermarkten is voor de ruim 200 winkels volledig overgestapt op Fairtrade bananen uit Ecuador. Dit zonder dat klanten meer hoeven te betalen, stelt Coop.

De gewone bananen zijn per direct vervangen door Fairtrade bananen. Later dit jaar volgen de verpakte kinderbananen.

Dat betekent, stelt het bedrijf, een flinke stap richting verdere verduurzaming.

Betere omstandigheden
Met de aankoop van deze bananen draagt de klant bij aan betere werk- en leefomstandigheden van bananenboeren in Ecuador.

De bananen worden geproduceerd door een coöperatie van boeren in Ecuador. De bij deze coöperatie, El Guabo, aangesloten boeren krijgen een eerlijke prijs voor de bananen én een ontwikkelingspremie. Zij mogen gezamenlijk bepalen waar deze premie aan wordt besteed.

Vaak kiezen de leden voor investeringen die de productiviteit en infrastructuur verbeteren, maar ook voor sociale projecten als scholing en medische voorzieningen.

Max Havelaar 'verheugd'
Stichting Max Havelaar is verheugd dat Coop volledig overstapt op Fairtrade gecertificeerde bananen.

“Met deze stap ondersteunt Coop de verdere groei van Fairtrade en maakt ze mede mogelijk dat honderden kleine bananenboeren in Ecuador zelf kunnen werken aan een duurzame toekomst”, stelt Peter d’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar.

Precies 2 jaar geleden was supermarktketen Plus de eerste die volledig overging op Faitrade bananen. Daar werd gekozen voor bananen uit Colombia.

Lees ook:
Aanbod fairtrade en biologisch groeit (4 november 2011)

Nederlander omarmt Fairtrade (1 november 2011)

Fairtrade kinderbananen (8 juni 2010)

Alleen nog Fairtrade-bananen bij Plus (4 januari 2010)

Altijd op de hoogte blijven?