Coronacrisis raakt brouwerijen

17 december 2020
Foto: Unsplash

Sinds de start van de coronacrisis zien Nederlandse brouwerijen de omzet dalen. Zo ook in november. De  bierverkoop was met 25,8 procent een stuk lager dan in november vorig jaar. De thuisconsumptie nam met 7,5 procent toe, maar de horeca nam met 92 procent af. Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen. 

Directeur Lucie Wigboldus: "De klappen bij de brouwers zijn gigantisch. Alle brouwers moeten hun kosten drastisch reduceren om hun voortbestaan te garanderen. Veel brouwerijen zijn voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van de horeca. Daar is de situatie helemaal uitzichtloos. Daar maak ik me grote zorgen over."

Steun aan de horeca

"Nu de overheid ook de horecafaciliteiten in hotels heeft gesloten, is de situatie nog nijpender geworden", vervolgt ze. "Steun vanuit de overheid is hard nodig. Het aanvullende pakket voor de vaste lasten is goed, maar helaas ontoereikend. De brouwers doen wat ze kunnen voor hun horecarelaties. Per brouwer verschilt wat ze kunnen doen omdat bij veel brouwers ook het water aan de lippen staat. Ze schelden huren (deels) kwijt in het geval van verhuur door de brouwer, stellen afdrachten uit en halen bierfusten kosteloos retour. Ook zoeken brouwers, samen met banken, naar financiële oplossingen voor de lange termijn. We rekenen erop dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor een post-COVID-19 periode, waarin de horeca weer verantwoord open kan. Dat biedt ons allemaal wat meer perspectief.”

De horecasluiting duurt in elk geval tot 19 januari. Nederlandse Brouwers verwacht dan ook dan ook dat brouwerijen ook begin 2021 last zullen hebben van omzetdalingen.

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?