De belangrijkste voedselveranderaars van het moment volgens Food100 2022

31 augustus 2022 Redactie Food

Food100 presenteert voor de zesde keer de lijst met de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Deze aanstormende talenten en gevestigde leiders bouwen aan een beter en eerlijker voedselsysteem voor iedereen. Food100 wil met deze verkiezing een podium geven aan impactmakers die anders denken, durven en doen binnen de Nederlandse agrifood.

“De lijst met 100 gamechangers in food laat zien hoe groot de vernieuwingsdrang is in het voedselsysteem”, vertelt de Food100-jury. “Innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, fooddesigners, retailers, cateraars, brancheorganisaties: in de hele voedselketen is het bewustzijn de laatste jaren enorm toegenomen. Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als de overtuiging groeit dat een gezonder en duurzamer voedsel mogelijk is.”

Vakjury

De Food100-lijst bestaat uit 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar. Een onafhankelijke vakjury stelde de lijst samen uit meer dan 250 aanmeldingen. De kandidaten zijn beoordeeld op vier criteria: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt.

De vakjury van 2022 vormt een brede afspiegeling van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:

  • Juryvoorzitter Christiaan Vette, zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie
  • Isabel Boerdam, oprichter van Green Food Lab, de Hippe Vegetariër en De Week Zonder Vlees
  • Jeroen Candel, universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel
  • Anne Reijnders, inspireert tot nieuw eetgedrag met De Lekkere Man en via tv-programma’s
  • Tim van der Mark, varkenshouder en bestuurslid Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt
  • Tarique Arsiwalla, oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri start-ups en strategisch adviseur bij Vermaat Groep
  • Dalila Sayd, werkt aan een sociaal voedsellandschap met Het Eetschap

Verbinding in de voedselketen

Food100 brengt vernieuwers binnen de agrifoodsector samen met de gevestigde orde en verbindt de jonge generatie met seniors. Hierbij is kennisdeling en verbinding belangrijker dan ooit, zegt de organisatie. Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, iedereen die zich in Nederland actief inzet voor beter eten en drinken een podium bieden en hun waardering uitspreken voor de positieve acties en verbeteringen die de impactmakers realiseren.

Bekendmaking Foodhelden 2022

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst krijgen een speciale vermelding vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. De Food100-jury maakt tijdens de Food Inspiration Trendtable op vrijdag 25 november bekend wie de Foodhelden 2022 zijn. Het afgelopen jaar stond onder meer kritisch onderzoeker Herman Lelieveldt op de lijst die aantoonde hoe een private lobby de voorgenomen suikertaks van tafel kreeg, net als Linda Klunder die als mede-oprichter van Kumasi reststromen uit de cacaoindustrie verwerkt tot frisdrank om extra inkomen te genereren voor de boeren.

Bekijk hier de Food100-lijst van 2022.

Food100 is geen ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifood. De lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie aangedragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?