Diageo geeft voedingswaarde drank

27 maart 2015

Producent van gedistilleerde dranken Diageo gaat consumenten wereldwijd informatie verstrekken over het alcoholgehalte en de voedingswaarde van een alcoholconsumptie.

Het is de bedoeling deze informatie te verspreiden via www.DRINKiQ.com, de website voor verantwoord drinkgedrag van Diageo, en/of op de verpakking in de meeste Diageo-markten. Dat is afhankelijk van de regelgeving in het betreffende land.

"Wij willen dat onze consumenten over de best mogelijke informatie beschikken, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken wat betreft onze producten", legt Ivan Menezes, CEO van Diageo uit.

Het bedrijf stelt dat consumenten met de informatie over het alcoholgehalte per consumptie, beter beseffen hoeveel ze precies drinken. "Daardoor kan alcoholmisbruik worden beperkt – een doel dat regelgevers, consumentenorganisaties, gezondheidsexperts en alcoholproducenten gezamenlijk nastreven", stelt het bedrijf.

Etiketten

Diageo gaat samenwerken met regelgevende instanties van over de hele wereld om etiketten te ontwerpen die de producenten dan vrijwillig op hun verpakkingen kunnen aanbrengen. Daarop zal informatie terug te vinden zijn over het alcoholgehalte en de voedingswaarde per consumptie. In de VS heeft Diageo al groen licht gekregen voor een vrijwillig informatie-overzicht per consumptie voor alcoholische dranken, waarop de voedingswaarde en het alcoholgehalte per eenheid terug te vinden zijn (zie foto).

Per consumptie

In de Europese Unie zijn producenten van alcoholische dranken momenteel niet verplicht om voedingsinformatie op de verpakking te vermelden. Voor andere voedingsmiddelen is er wel de verplichting om de voedingswaarde per 100 ml weer te geven. Deze basiseenheid van 100 ml is echter geen realistische weerspiegeling van de manier waarop alcohol wordt geconsumeerd en is daarom misleidend, meent Diageo. Het bedrijf vindt dat informatie over alcohol het best wordt weergegeven per standaardconsumptie. De grootte van een consumptie verschilt namelijk sterk naargelang men bier, wijn of sterke drank drinkt.

Daarom wil Diageo samenwerken met de EU om een standaard alcoholeenheid op te stellen voor alle 28 lidstaten en zo een doeltreffende manier te ontwikkelen om consumenten te informeren over het alcoholgehalte.

Johnnie Walker

Diageo is wereldwijd producent en distributeur van gedistilleerde dranken, bieren en wijnen van merken als Johnnie Walker, Crown Royal, JεB, Buchanan’s en Windsor whisky’s, Smirnoff, Cîroc en Ketel One wodka’s, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray en Guinness.

Lees ook:

Diageo: jongere heeft 'digitale kater' (16 juli 2013)

Altijd op de hoogte blijven?