Dijksma: 'Geen THT op pasta, rijst en koffie'

12 mei 2014

DEN HAAG - Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en haar Zweedse collega pleiten voor aanpassing van Europese regels voor houdbaarheidsdata. Ze willen dat de THT-datum op lang houdbare producten als pasta, rijst en koffie verdwijnt, omdat dat leidt tot onnodige verspilling.

Dergelijke producten kunnen nauwelijks over de datum raken, zo meldt Dijksma vrijdag 9 mei 2014 in een Kamerbrief.

Nederland en Zweden verzoeken de Europese commissie daarom om de lijst met producten zonder houdbaarheidsdatum uit te breiden met rijst, pasta en koffie. Ook is nader onderzoek nodig naar belemmerende regelgeving. Daarnaast moeten landen aangespoord worden om consumenten te wijzen op beperkingen van houdbaarheidsdata. De Europese Commissie heeft al laten weten de Nederlands/Zweedse voorstellen zeer serieus te nemen. Op 19 mei 2014 staan de voorstellen op de agenda van de vergadering van de ministers van Landbouw van alle Europese lidstaten.

"Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken. Mensen gooien nu onnodig eten weg omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent", aldus Dijksma. "Dat kost geld voor nieuwe boodschappen en bovendien belast het onze natuurlijke hulpbronnen onnodig. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt."

Veiligheid

'Tenminste Houdbaar Tot' betekent dat een product niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen door bijvoorbeeld kleurverschillen. De veiligheid is echter langer - soms zelfs maanden na het verlopen - gegarandeerd. Consumenten weten dit vaak niet. Circa 15 procent van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door houdbaarheidsdata op verpakkingen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?