Dijksma: terugtrekken schoolfruit 'opmerkelijk'

5 november 2014

“Het is opmerkelijk dat de schoolfruitleveranciers zich in dit late stadium terugtrekken. De scholen en vooral ook hun leerlingen worden hier helaas de dupe van.” Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van EZ in een brief aan de Tweede Kamer.

De EU-schoolfruitregeling is aangepast omdat er tijdens eerdere schooljaren onregelmatigheden waren geconstateerd. Door het Productschap Tuinbouw was namelijk een te ruime interpretatie van de regeling gehanteerd, wat leidde tot deze onregelmatigheden, stelt Dijksma.

De 6 leveranciers stoppen met de levering van schoolfruit omdat de nieuwe, aangescherpte EU-schoolfruitregeling in hun ogen niet goed uitvoerbaar is.

'Verbaasd'

Volgens Dijksma is er na het bekend worden van de nieuwe regeling veelvuldig en intensief overleg geweest over de regeling voor 2014-2015. Ze is nu vooral verbaasd omdat de 6 leveranciers eerder hadden aangegeven dat de aangepaste voorwaarden in het programma duidelijk waren. “Ze hebben zelf een erkenningsaanvraag ingediend onder de nieuwe voorwaarden.”

Overigens zijn er na het terugtrekken van de 6 al diverse verzoeken van andere fruitleveranciers om informatie binnengekomen, stelt Dijksma. Nieuwe leveranciers van schoolfruit kunnen zich volgens haar nog altijd melden.

Lees ook:

Geen schoolfruit meer voor scholieren (3 november 2014)

Altijd op de hoogte blijven?