Doden bij theeplantage Unilever in Kenia

7 januari 2008

NAIROBI - Een theeplantage van Unilever in de Keniaanse regio Kericho-Chebown is verwoest door leden van de Kalenjin-stam. Daarbij zijn zeker elf mensen om het leven gekomen.

Acht van hen waren lokale werknemers van Unilever. De mensen werden gedood tijdens onlusten tussen stammen die vorige week uitbraken na de presidentsverkiezingen in Kenia.

De leden vielen landgenoten van de Kisii-stam aan die op en rond de plantage wonen en werken. 

Ze stalen eigendommen zoals tractors en stichtten brand. Pogingen om de theevoorraad en -planten in brand te steken zijn kennelijk door het natte weer mislukt.

De werknemers en boeren, behorend tot de Kisii-stam, zijn afgelopen week weggevlucht, zo meldde een fotograaf van het persbureau Reuters.

De plantage is voor een deel verwoest, maar het is nog niet duidelijk hoe groot de schade op het uitgestrekte terrein is, aldus de woordvoerder. Hij sprak van een onoverzichtelijke en chaotische situatie.

Unilever zegt uit voorzorg de werkzaamheden op de plantage te hebben stilgelegd in verband met de veiligheid van de werknemers.

Kericho is een van de grootste theeplantages die Unilever in Kenia exploiteert. Het concern heeft in Kenia in totaal 13 plantages waarop zo'n 20.000 mensen werken.

Lees ook:
Politie Kenia doodt koffiesmokkelaars (28 september 2007)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over Unilever

Altijd op de hoogte blijven?